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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
31/01/2022 |
Data da última atualização: |
09/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
JOSWIG, J. S.; WIRTH, C.; SCHUMAN, M. C.; KATTGE, J.; REU, B.; WRIGHT, I. J.; SIPPEL, S. D.; RÜGER, N.; RICHTER, R.; SCHAEPMAN, M. E.; VAN BODEGOM, P. M.; CORNELISSEN, J. H. C.; DÍAZ, S.; HATTINGH, W. N.; KRAMER, K.; LENS, F.; NIINEMETS, U.; REICH, P. B.; REICHSTEIN, M.; RÖMERMANN, C.; SCHRODT, F.; ANAND, M.; BAHN , M.; BYUN, C.; CAMPETELLA, G.; CERABOLINI, B. E. L.; CRAINE, J. M.; GONZALEZ-MELO, A.; GUTIÉRREZ, A. G.; HE, T.; HIGUCHI, P.; JACTEL, H.; KRAFT, N. J. B.; MINDEN, V.; ONIPCHENKO, V.; PEÑUELAS, J.; PILLAR , V. D.; SOSINSKI JUNIOR, E. E.; SOUDZILOVSKAIA, N. A.; WEIHER, E.; MAHECHA, M. D. |
Afiliação: |
JULIA S. JOSWIG; CHRISTIAN WIRTH; MEREDITH C. SCHUMAN; JENS KATTGE; BJÖRN REU; IAN J. WRIGHT; SEBASTIAN D. SIPPEL; NADJA RÜGER; RONNY RICHTER; MICHAEL E. SCHAEPMAN; PETER M. VAN BODEGOM; J. H. C. CORNELISSEN; SANDRA DÍAZ; WESLEY N. HATTINGH; KOEN KRAMER; FREDERIC LENS; ÜLO NIINEMETS; PETER B. REICH; MARKUS REICHSTEIN; CHRISTINE RÖMERMANN; FRANZISKA SCHRODT; MADHUR ANAND; MICHAEL BAHN ; CHAEHO BYUN; GIANDIEGO CAMPETELLA; BRUNO E. L. CERABOLINI; JOSEPH M. CRAINE; ANDRES GONZALEZ-MELO; ALVARO G. GUTIÉRREZ; TIANHUA HE; PEDRO HIGUCHI; HERVÉ JACTEL; NATHAN J. B. KRAFT; VANESSA MINDEN; VLADIMIR ONIPCHENKO; JOSEP PEÑUELAS; VALÉRIO D. PILLAR ; ENIO EGON SOSINSKI JUNIOR, Cenargen; NADEJDA A. SOUDZILOVSKAIA; EVAN WEIHER; MIGUEL D. MAHECHA. |
Título: |
Climatic and soil factors explain the two-dimensional spectrum of global plant trait variation. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Nature Ecology & Evolution, v. 6, p. 36-50, Jan. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1038/s41559-021-01616-8 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published online 23 December 2021. |
Conteúdo: |
Plant functional traits can predict community assembly and ecosystem functioning and are thus widely used in global models of vegetation dynamics and land?climate feedbacks. Still, we lack a global understanding of how land and climate affect plant traits. A previous global analysis of six traits observed two main axes of variation: (1) size variation at the organ and plant level and (2) leaf economics balancing leaf persistence against plant growth potential. The orthogonality of these two axes suggests they are differently influenced by environmental drivers. We find that these axes persist in a global dataset of 17 traits across more than 20,000 species. We find a dominant joint effect of climate and soil on trait variation. Additional independent climate effects are also observed across most traits, whereas independent soil effects are almost exclusively observed for economics traits. Variation in size traits correlates well with a latitudinal gradient related to water or energy limitation. In contrast, variation in economics traits is better explained by interactions of climate with soil fertility. These findings have the potential to improve our understanding of biodiversity patterns and our predictions of climate change impacts on biogeochemical cycles. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Clima; Meio Ambiente; Mudança Climática; Planta; Solo; Vegetação. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230733/1/Artigo-Climatic-and-soil-factors-explain.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Registros recuperados : 89 | |
81. | | SANTANA, H. M.; FIUZA, A. U. R.; SILVA, J. F. M. da; SILVA, L. do A. O. da; SILVA, M. C. S. de M.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; OLIVEIRA, E. J. de. Caracterização do amido de acessos de mandioca. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 8., 2014, Cruz das Almas, Ba. Pesquisa: despertando mentes para a inovação e transformando o futuro: [anais]. Cruz das Almas, BA, Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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82. | | OLIVEIRA, L. A. de; REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; SANTOS, J. F. dos; SOUZA, V. dos S.; JESUS, J. L. de; SASAKI, F. F. C.; SANTOS, V. da S. Obtenção de raízes de mandioca de mesa congelada. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2020. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Comunicado Técnico, 177).Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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83. | | OLIVEIRA, L. A. de; REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; SANTOS, J. F. dos; SOUZA, V. dos S.; JESUS, J. L. de; SASAKI, F. F. C.; SANTOS, V. da S. Effect of the storage period on physical-chemical characteristics, microbiological composition and sensory acceptance of two varieties of frozen sweet cassava Brazilian Journal of Food Technology , Campinas, v. 24, e2020215, 2021Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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84. | | ALMEIDA, P. A. M.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS NETA, P. de; JESUS, J. L. de; RANGEL, M. A. S.; RINGENBERG, R.; LEONEL, M.; FERNANDES, A. M.; SANTOS, V. da S. Perfil de viscosidade e teor de fósforo do amido extraído de diferentes clones de mandioca em diferentes idades. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 14., 2020. Ciência em tempos de crise: resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2020. 112 p. il.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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85. | | GUEDES, I. S. A.; SENA, L. de O.; RODRIGUES, L. A.; VIANA, E. de S.; JESUS, J. L. de; ROCHA, L. DE S.; SASAKI, F. F. C.; LEDO, C. A. da S. Determinação da atividade antifúngica in vitro dos extratos das folhas do mamoeiro. In : JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 12., 2018. Ciência profissional : resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2019. 1 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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86. | | OLIVEIRA, L. A. de; CARVALHO, J. L. V. de; REIS, R. C.; SANTOS, V. da S.; SANTANA, H. M.; JESUS, J. L. de; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do. Retenção de Beta-caroteno em snacks de mandioca. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. T201. p. 29-31. Editora técnica Marilia Regini Nutti. Beta-carotene retention in cassava snacks.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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87. | | OLIVEIRA, L. A. de; CARVALHO, J. L. V. de; REIS, R. C.; SANTOS, V. da S.; SANTANA, H. M.; JESUS, J. L. de; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do. Retenção de Beta-caroteno em snacks de mandioca. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. T201. p. 29-31. Editora técnica Marilia Regini Nutti. Beta-carotene retention in cassava snacks.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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88. | | NASCIMENTO, A. S. do; JESUS NETA, P. de; RODRIGUES, L. A.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; SANTOS, V. da S.; ALMEIDA, L. H. S.; RIBEIRO, O. L. Quantificação de compostos cianogênicos nas folhas de diferentes variedades mandioca. In : JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 12., 2018. Ciência profissional : resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2019. 1 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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